Dos nous documents relacionats amb l’antiga col·legiata de Santa Maria de Besalú

L’Arxiu diocesà ha rebut amb agraïment la donació de dos documents relacionats amb l’antiga col·legiata de Santa Maria de Besalú, de part del Sr. José María Matas Larrucea de Barcelona, que havien estat adquirits pel seu besavi Joaquín Matas Arovitx, notari i historiador de Besalú.

Un document és la delegació feta pel bisbe de Barcelona Pere Garcia, el 8 d’agost de 1502, al canonge de Girona Miquel Guinard per a l’execució de la butlla emesa pel papa Alexandre VI (Roderic de Borja) el 10 de març de 1501. Ordena que siguin restituïts al seu familiar Juan de Castro-Pinós, bisbe d’Agrigent i cardenal prevere amb el títol de Santa Prisca, les rendes, fruïts i censos dels castells i viles, retinguts i ocupats per funcionaris reials, nobles, ciutadans de Girona o habitants d’altres poblacions, i que li corresponien en tant que abat comendatari del monestir de Sant Pere de Rodes i de les col·legiates de Santa Maria de Besalú i Santa Maria d’Ullà.

L’altre document del segle XVII és un índex dels cognoms dels qui han capbrevat pel priorat de Santa Maria, i de llibres de Manuals i notes segons estan intitulats i en els armaris de la notaria pública, principalment en els que hi ha alguna cosa referent a aquest priorat.

 

 

 

 

 + notícies